Fremstilling

Fremstillingen af vores smukke pashminasjaler kræver en omhyggelig proces, hvor alt foregår i hånden.

Vores pashminasjaler er lavet efter den originale opskrift, som går helt tilbage til oldtiden, hvor sjalerne mest blev lavet for at give komfort og beskyttelse mod kulden, for de folk som selv lavede dem.

Royal beklædningsgenstand

Med tiden blev pashminasjalerne så eftertragtede at det blev et luksusiriøst stykke beklædning som kun konger, herskere og disses familier brugte, og derfor blev de dyrebare pasminasjaler kendt som en royal beklædningsgenstand.

I vore dage er de originale pashminasjal blevet et uundværeligt stykke beklædning i den fasionable kvindes garderobe.

Den uld som pashminasjalet er lavet af, samles hvert forår, højt oppe i bjergene fra ”CHYANGRA” geden, som lever i de koldeste bjergegne i Himalayas.

Pashminauld

Disse specielle Himalaya geder har en meget varm vinterpels, som de skifter i løbet af foråret. Når dette sker, så kommme den nye pels frem, som består af to forskellige pelstyper: Den fine bløde og meget varme inderpels, som er den der kaldes pashmina, og den ydre tykke uldpels.

Indsamling af pashminaulden

Pashminaulden bliver indsamlet af de lokale kvinder, som må kæmme gederne ekstremt grundigt for at adskille den helt rene pashmina fra den tykkere overuld, som ikke må sammenblandes.

Hver ged kan faktisk kun lave ca. 90 gram af den rene pashminauld. Et vævet sjal kan indeholde mellem tre til fire geders uld, hvilket er med til at gøre sjalet så værdifuldt.

Garnet til hvert sjal er omhyggeligt spundet i hånden på et gammeldags spindhjul , som kaldes en ”charkha”. Derefter er garnet parat til at blive vidrebearbejdet. Den fine pashmina uld er for skrøbelig til at kunne tåle at blive vævet på en mekanisk væv. Derfor er et ægte pashminasjal altid vævet på håndvæve. At væve i hånden er mere kompliceret end umidelbart lyder. Før garnet er parat til at blive vævet skal det først renses ved håndkraft for rester af andet uld. Derefter skal garnet ligge i blød i en blanding af vand og ris for at gøre det endnu blødere.

Vævning

Det kræver stor omhyggelighed, precission og fingerfærdighed at væve i hånden, og er en stor oplevelse at være vidne til. Det er en anstrengende og tidskrævende proces, som kræver så grundigt et arbejde, at kun de mest erfarne og dygtige vævere får lov til at arbejde med pashminaen. Selve vævningen bliver derfor anset som et kunstværk i sig selv og derfor er denne arbejdsmetode er også gået i arv fra generation til generation.

Helt op til efter det Mughalé-dynastiets fald i år 1707 var det anset som et rent kvinde erhverv, men i dag er det såvel mænd som kvinder, der fører disse stolte traditioner videre.

Læs mere om håndvævede pashminasjaler

Frynser

Frynserne og designet af pashminasjalet er en af de mere fængslende dele i historien om pashminasjalet.

Det tager ikke mindre end to til tre timer at lave frynserne på bare et sjal. Farvningen sker også helt ved håndkraft. Da dette er en meget specialiceret proces er denne del af arbejdet kun forbeholdt få, der har stor erfaring og viden om farvningens kunst. Den mindste forsømmelighed eller fejl kan blive forskellen mellem et kvalitets pashmina og et dårligt pashmina.

Farvning

Farvningen sker ved en temperatur lige under kogepunktet og tager ca. en time. Vandet der bruges er rent kildevand. Da pashminaulden er så fin i dens fibre absorberer den farven meget nemt og derfor får pahmina sjaler også klarere og dybere farver. Kun farver der er naturlige eller organiske bliver anvendt og alle farverne er metal og syrefrie, hvilket giver det ægte pashminasjal en mere øko-venlig karakteristik. Sidst men ikke mindst, gør dette også at farven er mere bestandig og at selve sjalet, efter vores mening, med tiden bliver pænere ved brug.

Efter farvningen og tørring er sjalet så færdigt og nu er det et smukt kunsthåndværk og et stykke beklædning som vil glæde enhver kvinde at bære, og som på bedste måde vil fuldende hendes garderobe både sommer og vinter.

Indkøbskurv
Ingen varer.